1904-1977
Ο Αγαθοκλής Κωνσταντινίδης του Γεώργιου γεννήθηκε στη Μεγάλη Γότιστα των Ιωαννίνων το 1904. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή της πόλης και στη συνέχεια σπούδασε Νομική και ξεκίνησε να ασκεί τη δικηγορία το 1931 στα Ιωάννινα.
Ο Αγαθ. Κωνσταντινίδης προσχώρησε στο Κόμμα Φιλελευθέρων (ΚΦ) και διετέλεσε μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Ιωαννίνων και του παραρτήματος της βενιζελικής οργάνωσης Δημοκρατική Άμυνα στην πόλη. Συνελήφθη μετά την αποτυχία του βενιζελικού στρατιωτικού κινήματος τον Μάρτιο του 1935 και φυλακίστηκε. Απελευθερώθηκε μετά την απόδοση χάριτος από τον βασιλιά τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο πολέμησε ως διοικητής λόχου πυροβολικού. Μετά τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού με τις γερμανικές δυνάμεις ο Αγαθ. Κωνσταντινίδης διέφυγε στα Κύθηρα και στη συνέχεια στην Κρήτη, λαμβάνοντας μέρος στις συγκρούσεις κατά των Γερμανών. Κατά τη διάρκεια μάχης τραυματίστηκε, συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε αρχικά στο Μάλεμε της Κρήτης και μεταφέρθηκε έπειτα στη Θεσσαλονίκη. Δραπέτευσε από το στρατόπεδο του Παύλου Μελά που κρατούταν και επέστρεψε στην Αθήνα και από εκεί διέφυγε στις 26 Δεκεμβρίου 1941 μαζί με άλλους αξιωματικούς μέσω της Χίου στην Τουρκία. Μετά από παρέμβαση των Βρετανών έφτασε στην Αίγυπτο τον Απρίλιο του 1942 και εντάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό, υπηρετώντας στην Ταξιαρχία του Γεώργιου Μπουρδάρα. Στη συνέχεια, ο Αγαθ. Κωνσταντινίδης έλαβε μέρος σε μυστικές αποστολές στην Ελλάδα, στην οποία επέστρεψε στις 21 Φεβρουαρίου 1943 πέφτοντας με αλεξίπτωτο στην περιοχή της Δωδώνης. Εκεί ήρθε σε επαφή με την τοπική οργάνωση του ΕΔΕΣ, στην οποία προσχώρησε τον Αύγουστο του 1943 και ανέλαβε διοικητής ανεξάρτητου τάγματος στην περιοχή της Γότιστας στο Μέτσοβο Ιωαννίνων. Τον Οκτώβριο του 1943 το τάγμα του Αγαθ. Κωνσταντινίδη διαλύθηκε από δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες των οργανώσεων, ενώ ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε. Απελευθερώθηκε ωστόσο λίγο αργότερα σε ανταλλαγή αιχμαλώτων και ανέλαβε ξανά τη διοίκηση τάγματος.
Ο Αγαθ. Κωνσταντινίδης αποστρατεύθηκε μεταπολεμικά, το 1945. Εν όψει των εκλογών του 1946 προσχώρησε στο Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΔΣΚ), με το οποίο εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων στις εκλογές της 31ης Μαρτίου. Επανεξελέγη βουλευτής με το Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου (προσωρινή εκλογική μετονομασία του ΔΣΚ) στις εκλογές του 1950. Στη συνέχεια, ο Αγαθ. Κωνσταντινίδης προσχώρησε στο κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού, με το οποίο εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων στις εκλογές του 1951 και του 1952. Πολιτεύθηκε ξανά στις εκλογές του 1956 στην περιφέρεια Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων με τον συνασπισμό της Δημοκρατικής Ένωσης χωρίς να εκλεγεί. Στις εκλογές του 1958 πολιτεύθηκε με το ΚΦ στην περιφέρεια Ιωαννίνων επίσης χωρίς επιτυχία. Στη συνέχεια, ο Αγαθ. Κωνσταντινίδης προσχώρησε στην Ένωση Κέντρου, με την οποία πολιτεύθηκε στις εκλογές του 1961 και του 1963 χωρίς να εκλεγεί. Ο Αγαθοκλής Κωνσταντινίδης απεβίωσε τον Ιούνιο του 1977.